Tuinkalender: september

1 september 2017 | Categorie: Vijver-zwembad , Water-i/d-tuin , Zomer , Onderhoud , Snoeien , Gazon , Tuinkalender

In september worden de dagen al beduidend korter, de temperaturen kunnen best nog flink oplopen waardoor je nog kunt genieten van zwoele dagen en avonden. Maar het kan soms ook behoorlijk tekeer gaan: regen- en onweersbuien! De vroege ochtenden kenmerken zich door dauw en soms wat laaghangende mist. Het najaar komt eraan!

Het gazon

Aan het eind van de zomer is de grond lekker opgewarmd en daarom is het nu het perfecte moment om je gazon een opknapbeurt te geven of om een nieuw gazon aan te leggen. Vocht en warmte zijn voor zaad namelijk de ideale omstandigheden om te ontkiemen. Strooi graszaad op kale plekken in je gazon en met een hark verwijder je de viltlaag in de rest van de grasmat. Houd het weer steeds in de gaten, want als het lang droog is, moet je goed sproeien. Het gras groeit nu minder hard, dus hoef je minder vaak te maaien.

Snoeien

Mocht je er vorige maand niet aan toegekomen zijn, dan moet je nu de hagen en heggen nog een laatste snoeibeurt vóór de winter geven. Bij bessenstruiken, zoals de framboos, knip je de takken die vruchten hebben gedragen tot op de grond af. Verder kun je klimmers die uitgebloeid zijn, zoals de klimhortensia, nu flink terugsnoeien. Knip vooral de takken die bloemen hebben gedragen af. Voor notenbomen is de nazomer ook de geschikte snoeitijd, omdat de snijplekken dan eerder genezen en de takken niet of minder ‘bloeden’.

Onderhoud

Vijver

Geef de vijver in september wat extra aandacht. Hoewel de nachttemperaturen flink kunnen dalen, blijft het vijverwater voorlopig nog goed op temperatuur. De waterlelie kan daardoor hard groeien, maar hij moet niet teveel van het wateroppervlak bedekken. Bekijk ook de andere waterplanten en dun alles eventueel uit. Schep het overtollige kroos eruit met een schepnet. De vissen blijven hongerig en moeten gevoerd worden. Aangezien we weer richting najaar gaan, krijgen we te maken met vallend blad. Span een fijnmazig net over de vijver om te voorkomen dat het blad in het water terecht komt.

Border

De borders kan je nu ook wat extra aandacht geven. Bij rozen is het belangrijk om steeds de uitgebloeide bloemen te verwijderen, zo houd je de plant krachtig en rek je de bloeitijd. Verder is het nu ook de geschikte tijd voor nieuwe aanplant. Door de hoge temperatuur van de grond schieten nieuwe planten snel wortel en de plant heeft bovendien nog de tijd om zich te settelen vóór de winter. Zet er een paar vrolijke nazomerbloeiers tussen! De al aanwezige vaste planten kun je nu scheuren om ze te vermeerderen. Plant de bollen van de vroege voorjaarsbloeiers, zoals sneeuwklokjes en sierui.

Tips

  • We zeggen het steeds opnieuw: gooi je tuinafval niet weg, maar maak een grote composthoop. Deze compost kun je later gebruiken om de kwaliteit van je grond te verbeteren.
  • Wanneer je nu de nestkastjes alvast schoonmaakt heb je kans dat de vogels ze als slaapplaats gaan gebruiken!
  • Begin met het verzamelen van zaad van je uitgebloeide bloemen, zodat je dat in het voorjaar kunt zaaien.

In september is er wederom genoeg te doen, maar vergeet vooral niet om goed om je heen te kijken in de tuin en te genieten. Het is er vol leven! Vlinders, vogels, bloemen, de septembertuin is nog vol en weelderig!