Tuinkalender: juli

1 juli 2017 | Categorie: Zomer , Buitenleven , Onderhoudsvriendelijk , Tuinkalender

Het zonnetje schijnt, de lucht is blauw met hier en daar een dikke wolk. Je ziet het, je ruikt het: het is zomer! Dé tijd om volop van je tuin te genieten. Je tuinmeubels staan klaar, het terras is gezellig gemaakt en klaar om er heel wat gezellige uurtjes door te brengen. In de tuin bloeit alles volop en het is er vol met kleuren en geuren. Om dat alles in optimale staat te houden, moet je ook af en toe uit die hangmat komen om wat onderhoud te plegen. Om het je makkelijk te maken, zullen we de klussen tot een minimum beperken. Tuin blij, jij blij!

Gazon

Bij het onderhoud van het gazon hangt veel van het weer af. Wanneer het lange perioden droog en zonnig is, mag je het gras niet te kort maaien, om verbranding te voorkomen. Maai in dat geval één keer in de twee weken en houd een hoogte van minimaal 3 tot 5 centimeter aan. Besproei het gazon elke dag, in de avond of heel vroeg in de ochtend. Ook dat is om verbranding te voorkomen, bovendien verdampt het water dan minder snel en profiteert het gras er dus meer van.

Het is goed om één keer in de maand te bemesten. Maar kies daar, zoals gewoonlijk, een moment  vlak een regenbui voor uit. De mest vloeit dan met het hemelwater de bodem in.

Regent het juist veel, dan mag je het gras wat korter houden. Gooi overigens het afgemaaide gras niet weg. Het is goed voor op de composthoop, maar kan ook gebruikt worden om over de borders verstrooid te worden. Het houdt de grond lekker vochtig en zorgt ervoor dat onkruid minder kans krijgt en dat scheelt jou weer wieden!

Snoeien

Als het goed is, heb je het meeste snoeiwerk al gedaan. Heb je een druif in de tuin, dan moet je daar wel even wat aandacht aan besteden. Om de struik mooi compact te houden, knip je nieuwe uitlopers terug tot het 4e blad. Om mooie, grote druiven te krijgen, is het beter als de hoeveelheid trosjes met ongeveer de helft wordt teruggebracht. Eén, hooguit twee trosjes per tak is meer dan genoeg. Haal vervolgens bij die trosjes de kleinste druifjes weg.

Bij andere planten knip je steeds de uitgebloeide bloemen weg, zodat de plant haar kracht steekt in de ontwikkeling van nieuwe bloemen en niet in de zaadvorming. Bij rozen knip je niet alleen de bloem weg, maar ook de tak tot net boven een naar buiten gericht oog, zodat daar weer een nieuwe tak met bloemen kan ontwikkelen.

Onderhoud

Net zoals bij het gazon, moet andere beplanting ook regelmatig besproeid worden. Zeker bij aanhoudende droogte. Maar ook nu is het belangrijk om dit vroeg in de ochtend of juist in de avond te doen. Waterdruppels werken net als een vergrootglas en in combinatie met felle zon veroorzaken ze brandplekken op het blad.

In de zomer wil het nog wel eens voorkomen dat een bladluizenkolonie zich vestigt op je plantjes. Vooral rozen zijn daar kwetsbaar voor. Zijn het er veel, dan kun je ze met een handschoen met de hand verwijderen en verder bestrijden. Lees hier hoe je dat moet doen. Hoe eerder je het probleem aanpakt, hoe beter.

Juli is een geschikte maand om meerjarigen te planten, denk bijvoorbeeld aan het Vergeet-mij-nietje, het Juffertje in het Groen, Stokrozen, Campanula’s en Leeuwenbek.

Verder kun je ook vaste planten in je borders zetten, daarmee heb je direct effect en een fleurige opkikker. Zorg dat zaad en plant voldoende water krijgen en de grond niet uitdroogt.

Bij droog weer moet je planten met groot blad ook in de gaten houden en extra water geven op de bodem: de bladeren fungeren als een soort paraplu en de grond eronder blijft anders dus erg droog!

Door de hogere temperatuur verdampt het water in de vijver sneller. Houd het waterpeil daarom goed in de gaten en vul bij indien nodig. Maak de pomp regelmatig schoon en verwijder overtollige algen, deze gedijen namelijk ook goed bij warm weer! Wanneer je waterlelies een beetje te enthousiast groeien, moet je ze uitdunnen. Zorg dat minstens één-derde van het wateroppervlak vrij blijft. Knip uitgebloeide bloemen weg en verwijder bruin geworden blad. Tip: zet een grote, platte steen aan de zonkant van de vijver. Kikkers en vlinders komen graag aan de waterkant op de warme steen zitten, in jouw mooie tuin!