Verschillende tuinontwerpmogelijkheden

31 maart 2017 | Categorie: Tuinontwerp , Functionaliteiten , garDsign®-handleiding | Reacties: 1

Met de Tekenjetuin tekentool kun je tot in de details je droomtuin ontwerpen. De mogelijkheden met ons 3D tekenprogramma zijn zeer uitgebreid.

Om je een beetje wegwijs te maken in alle verschillende onderdelen, hebben we daarom een paar van de opties voor je uitgelicht. In de video ‘Verschillende tekenmogelijkheden’ doen we het ook nog eens voor, zodat je het meteen in je eigen ontwerp kunt toepassen. 

Muren en bestrating

Als je het tekenprogramma opent, zie je aan de linkerzijde van het ontwerpveld een menu met diverse keuzemogelijkheden. Om bij de optie ‘muren’ te komen, moet je naar beneden scrollen. Je kunt daar muren van verschillende dikten kiezen, een schanskorf en zelfs een trap. Vervolgens klik je in je tekening op het begin en het eindpunt van de muur. In het uitklapmenu bovenin het scherm kan je de kleur en de soort wijzigen. Het intekenen van de bestrating gaat ongeveer op dezelfde manier. In het linker menu kies je de bestrating, vervolgens geef je in de tekening aan waar deze moet komen en in het menu bovenin kies je het legverband, kleur en legrichting. Meer details over het kiezen van een legverband vind je in de video: 

Bomen, hagen en heggen

Het intekenen van een haag gaat ook op dezelfde manier. Maar stel, je hebt een oude haag in je tuin (die je dus in je ontwerp hebt getekend) en je wil deze vervangen. In je tekening gaat dat heel eenvoudig, want je kan je altijd later wijzigingen aanbrengen. Je selecteert eerst de haag in je ontwerptekening. Vervolgens kan je in het menu boven je tekenveld de kleur en soort haag kiezen en dus wijzigen.

Bij het plaatsen van struiken of bomen, maak je handig gebruik van het ‘gereedschap’ in het menu aan de linkerzijde. Eerst scroll je naar beneden en selecteert de struik of boom van je keuze. Vervolgens bepaal je met het gereedschap de verdere details. Het pijltje is voor het aanbrengen van een individuele struik of boom. Met de zeshoek plaats je in een keer een hele rij struiken. Je moet daarvoor het begin- en eindpunt van de rij aanklikken in je tekening. Met het vierkant doe je hetzelfde wanneer je een hele oppervlakte vol wilt zetten.

Zoeken in de PlantenEncyclopedia

Ook erg handig en inspirerend is de mogelijkheid om vanuit je tekening direct in de PlantenEncyclopedia te zoeken naar bomen (of andere beplanting). Je kunt je wensen selecteren in de filter en leest bij elke soort ook de benodigde informatie zoals bloeitijd en behoefte aan licht/water. En hier is het ook mogelijk om direct de beplanting van je keuze te bestellen.

Uiteraard kunnen we hier maar een paar van de opties aan je uitleggen. De manier waarop je de verschillende elementen in je ontwerptekening toepast, is in grote lijnen hetzelfde. Dus als je door hebt hoe één onderdeel werkt, lukt  het je naar alle waarschijnlijkheid met de rest ook. Als je in het linker menu naar beneden scrollt zie je dat je nog veel meer kan met onze tekentool; eigenlijk alles wat je nodig hebt om jouw droomtuin te ontwerpen!