Tuinkalender: februari

2 februari 2017 | Categorie: Gazon , Onderhoud , Winter , Onderhoudsvriendelijk , Tuinkalender

Voor wat betreft de werkzaamheden die in februari in de tuin gedaan kunnen worden, is veel afhankelijk van het weer en de temperatuur. Dit jaar wordt het waarschijnlijk wel koud en komt er, vooral in de eerste helft van de maand, nachtvorst. Dat is een belangrijke factor om rekening mee te houden. Aangezien het kwik de tweede helft van de maand vooral boven de nul zal blijven, kun je de meeste klusjes het beste uitstellen tot die periode.

Gazon

Wanneer er afgevallen blad op de grasmat ligt, moet dat verwijderd worden en, mocht dat in januari nog niet gebeurd zijn, het gazon moet bewerkt worden met de prikrol. Wanneer er nog vorst aan de grond zit, loop dan zo min mogelijk over het gras of over de borders.

Aanleg en inrichten

Heb je plannen voor de plaatsing van een tuinhuis, berging, (muur)kas of ander bouwwerk? Februari is er de perfecte tijd voor: voordat alle planten weer uitgroeien. Ook ander groot onderhoud in de tuin kan je nu uitvoeren, zoals het vervangen van een verrotte paal in het tuinhek of schutting en het plaatsen van klimrekken voor je klimplanten.

In de januariblog hadden we het er al even over: verlichting en het Gardena MicroDrip bewateringssysteem. Heb je besloten dat je dat wil aanleggen, dan is februari een goede maand want ook voor de aanleg van elektriciteit of een bewateringssysteem is het handig als het groen in je tuin nog niet volledig is uitgelopen. Voor de gedeelten die ondergronds aangelegd moeten worden, is het natuurlijk wel vereist dat de vorst uit de grond is, maar naar verwachting zal dat dit jaar in februari wel het geval zijn.

Moestuin en grond

Je kunt nu verdergaan met het voorzaaien in kas of binnenshuis. En, als je het in januari nog niet gedaan hebt, is het belangrijk dat je nu de grond omspit. Ook wanneer je een nieuw gazon aan wilt leggen, kun je de grond vast omspitten en egaliseren. Bestrooi de eerste helft van de maand de borders, moestuin en het gazon met kalk en het is ook goed om de grond van je tuin en het gazon te verrijken met compost. Rozen kunnen daarvan overigens wel wat extra krijgen.

Snoeien

In februari kun je veel snoeiwerk aanpakken. Fruitbomen, zoals appels en peren, kunnen flink teruggesnoeid worden. Houd daarbij voor ogen dat het hart van de bladerkroon voldoende licht moet krijgen. Heesters en struiken die je niet in het najaar hebt gesnoeid, kunnen ook nu gesnoeid worden. Wacht er echter niet langer mee, anders zullen ze er in de zomer niet mooi vol bij staan.

Coniferen en ook klimmers die in de zomer of het najaar bloeien, kunnen nu terug geknipt worden. Denk bijvoorbeeld aan de Blauwe Regen of bepaalde soorten Clematis.

Uitgebloeide winterbloeiers, zoals de Erica en Winterjasmijn mogen nu ook flink teruggesnoeid worden. Daarmee voorkom je dat ze strak enorm uitschieten tot een rommelige en magere plant.  

Andere klusjes

Heb je groene aanslag op je klinkers of tegels? Schrob het weg met een bezem en wat zand. Onkruid tussen de voegen kun je verwijderen met een hogedrukspuit. Vul de voegen vervolgens met wit zand of een speciaal voegenmiddel waarmee je voorgoed van het probleem af bent.

Een erg leuk klusje is het bestellen van je bloembollen. Kijk even in onze bestelshop of in de Plantenencyclopedia welke bollen en knollen je graag zou willen hebben.

Tot slot: maak een rondje door je tuin om te kijken of er meer nodig is. Algemeen opruimwerk dat je tegenkomt, zoals het schoonmaken van nestkastjes, dakgoten, de kas, kun je nu allemaal uitvoeren. Wied het onkruid en verwijder oude bloemschermen die je voor de winterperiode hebt laten zitten. Zeker weten dat je tijdens je rondje voldoende tegenkomt en dat je je wederom niet hoeft te vervelen in je tuin!