Start met tekenen

26 januari 2017 | Categorie: Tuinontwerp , Functionaliteiten , garDsign®-handleiding

Natuurlijk zijn wij van garDsign heel erg trots op ons ‘kindje’: het tekenprogramma op Tekenjetuin.nl, waarmee je zelf je eigen tuinontwerp tot in de puntjes kunt uitwerken. Maar we beseffen ook dat het nogal overweldigend kan zijn als je voor de eerste keer achter je computerscherm gaat zitten om het allemaal digitaal op ‘papier’ te zetten.

We doen er dan ook alles aan om het programma zo duidelijk mogelijk uit te leggen. We hebben verschillende instructievideo’s op Youtube en Facebook geplaatst, waaronder het filmpje “hoe start ik met mijn tuinontwerp”.

 

 

Begin bij het begin

Om te beginnen heb je uiteraard de afmetingen van je tuin en de bebouwing nodig. Dat betekent dus dat je met pen en papier en een meetlint naar buiten moet. Met deze maten kun je aan de slag. In het filmpje kun je zien dat je eerst start met de grove indeling van het geheel: je tekent de bebouwing als eerste in, waarmee je ook de afstand tot de straat, buren, etc. aangeeft. Daarvoor maak je gebruik van de legenda aan de linkerzijde van je tekening. Daar klik je bovenin het icoon voor lijnstuk aan en in de tekening kun je vervolgens het begin en het eindpunt van je lijn vastleggen.

 

Wanneer je klaar bent met het tekenen van de bebouwing, bepaal je vanaf de hoeken en de gevels de afstanden van de verschillende delen van je tuin. De belijning kun je overigens heel gemakkelijk aanpassen: in het tekenprogramma zie je bolletjes en vierkantjes op de lijnstukken. Met een vierkantje versleep je het lijnstuk en met het bolletje kun je het vervormen. Geef ook aan of het om een woning gaat of om bijvoorbeeld een vrijstaande garage of tuinhuis.  

Vervolgens kun je bij alle componenten van de tuin aangeven wat de bodembedekking is: zoals verharding in de vorm van tegels op het terras en klinkers op de oprit. Maar ook bijvoorbeeld gazon en borders. Tuinafscheiding, begroeiing, bomen, tuinmeubilair: je kunt het allemaal in je ontwerp opnemen. In de legenda bovenin het scherm kun je jouw keuze verder verfijnen. Heb je bijvoorbeeld klinkers op je oprit, dan kun je bovenin bepalen welke soort klinkers en hoe deze komen te liggen (verband) en heb je ergens een haag ingetekend, dan kies je bovenin de plantensoort, de dikte, de hoogte en de kleur. Zo kun je voor elk component steeds je keuze verder verfijnen.

Ook bij de bebouwing kun je het ontwerp verder perfectioneren. Zo kun je de ramen en deuren in je woning aangeven, het soort dakbedekking, enzovoorts. Je krijgt dan een goed beeld van hoe het resultaat er in werkelijk uit zal komen te zien. Rechts bovenin het scherm vind je de mogelijkheden voor wat je met je tekening kunt doen. Zo kun je jouw tuinontwerp opslaan, uitprinten, een screenshot maken en, heel handig, in 3D bekijken!

Nog een laatste tip: gaan de aanwijzingen op de video je wat snel en vind je het lastig om het filmpje steeds op pauze te moeten zetten? Rechts onderin kun je op instellingen klikken en daar de snelheid van de video vertragen. Je ziet dan veel duidelijker waar de tekenaar steeds op klikt en wat hij precies doet!

Maak ook een gratis account aan en ga zelf je tuin ontwerpen. Veel succes!

 

ga('create', 'UA-34162267-1', { cookieDomain: '.tekenjetuin.nl'}); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('require', 'displayfeatures'); ga('send', 'pageview');