Groenblijvende heggen in de tuin

28 april 2015 | Categorie: Voorjaar , Snoeien , Onderhoud , Beplanting , Hagen , Lente

Anno 2015 wonen steeds meer mensen op een kleiner oppervlak en tuinen worden vaak afgescheiden door een schutting of muur. Niets is mooier dan een levende tuinafscheiding. 

Tuinafscheiding deel 1: 

Tot rust komen en ontspannen, dit lukt het best wanneer je je prettig voelt in eigen tuin. Afgezonderd van de buitenwereld een plekje voor je zelf creeëren, wordt steeds meer gedaan met een groenblijvende heg. Niet alleen als tuinafscheiding maar ook als decoratief element in de tuin of als border afscheiding. Ook bieden heggen een betere bescherming tegen wind en kan je je creativiteit de vrije loop laten door verschillende vormen toe te passen. 

Sierheggen 

Af en toe zie je ze staan in het groot maar soms ook in het klein in compacte tuinen: Sierheggen. Deze heggen hebben veel onderhoud, snoeiwerk nodig, alleen hierdoor krijgen de hagen hun karakteristieke vorm. Bijzonder geschikt als sierheg is de Taxus. Vooral de Taxus Media is goed bestand tegen ingrijpend snoeien. Vooral door de donkere uitstraling van een taxus komen de siervormen goed tot hun recht tegen een lichte achtergrond. 
Tip: Wanneer je begint met het maken van een sierheg snoei de jonge planten tot de helft terug. Hierdoor ontstaat een dichtere structuur van takken waardoor een mooiere vorm ontstaat. 

Bekijk hier de verschillende groenblijvende hagen»

Onderhoud 

Afhankelijk van de haagsoort moet deze één of twee maal per jaar worden gesnoeid. Let op: in de periode van 1 maart tot 30 september mag de haag alleen in vorm worden gebracht. Vooral bij het snoeien in mei moet je de haag goed op vogelnesten controleren. 

Wat is de juiste heggenschaar? 

De snoeilengte van een heggenschaar speelt een belangrijke rol bij de aanschaf. Hoe langer het zwaard (de snoeilengte) hoe meer heg oppervlak in een keer gesnoeid kan worden. Moet je echter vanuit een moeilijke positie snoeien bijvoorbeeld vanaf een ladder dan is een kleine handzame heggenschaar aan te raden. Bekijk welke snoeischaar bij jou past »

Belangrijk is ook om na elke snoeibeurt de messen te reinigen met een oliehoudende doek, de olie smeert de messen en voorkomt corrosie.  

 ga('create', 'UA-34162267-1', { cookieDomain: '.tekenjetuin.nl'}); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('require', 'displayfeatures'); ga('send', 'pageview');