Terrassen je woonkamer in de tuin.

Bovenstaand terras aangelegd met REDSUN-producten door: www.forugreen.nl

Het terras, bedoeld als plek waar je comfortabel kunt ontspannen, s'ochtends vroeg tijdens het opkomende zonnetje en in de avond met de barbeque als vervanger van de eetkamertafel. Belangrijk dus om bij het plannen van je terras rekening te houden met de juiste locatie. In deze serie over het aanleggen van allerhande terrasvormen vindt je 'tips & trucs' om zelf je buitenkamer te creëren. 

Je terras plannen: Deel 1 

Ga niet gelijk van start maar maak eerst een schets van je terras en overweeg wat de beste locatie is die past binnen jouw eisen. 

» Vermijd plekken met bomen naast het terras, rondom of onder bomen is de vochtigheid hoger waardoor de kans bestaat op algvorming (groene aanslag) en dus gladheid.

» Handig is ook een goede doorgang naar de keuken zodat je bij een feestje of barbeque niet allerlei capriolen hoeft uit te halen om je gerechten op de tuintafel te krijgen. 

» Hou bij het plannen van je terras rekening met de elektriche apparaten die je gebruikt. Wil je bijvoorbeeld buiten gourmetten zorg dan dan je een stopcontact in de buurt van je tuintafel hebt. Achteraf een stroompunt aanleggen is niet eenvoudig.

» Bedenk ook hoe je schaduw op het terras wilt creeëren. Bijvoorbeeld met een schaduwdoek of strategisch geplaatste beplanting. 

» Handig om te weten de ligging van het terras

  • Oriëntatie op het noordoosten: In de morgen en avond zon, s'middags schaduw 
  • Oriëntatie op het zuidwesten: Zon vanaf begin van de middag tot laat in de avond 
  • Oriëntatie op het zuiden: De beste locatie voor de meeste zonuren, van s'ochtends tot laat in de middag

De juiste terrasgrootte 

Gebakken klinkers

Een terras moet groot genoeg zijn om plaats te bieden aan het gezin, familie en vrienden. Niets is zo vervelend als met je stoel half in de aarde en half op het terras te zitten. Laat in een kleine tuin je terras onderdeel zijn van de gehele tuin om toch voldoende ruimte te creeëren. Met wat handigheidjes kan je het oog bedriegen en de tuin of het terras groter laten lijken dan die in werkelijkheid is.
De optimale terrasgrootte is voor iedereen verschillend maar het aanhouden van een minimaal diepte van 3,60 is wenselijk wanneer je genoeg ruimte wilt hebben voor bijvoorbeeld een tuinset. Wil je voldoende ruimte hebben dan moet je voor 4-6 personen minimaal 20 tot 25m2 terras hebben. 

Het beste materiaal: Beton of natuursteen, hout of composiet? 

Natuursteen

Een resultaat van jarenlange geologische ontwikkelingen in de aardkost heeft geresulteerd in een fantastisch mooie terrasverharding, natuursteen. Natuursteen is een verzamelnaam van duizende soorten die over de gehele wereld worden gewonnen. Elke stukje natuursteen is uniek en dat geeft het terras een stijlvolle uitstraling en een mediterane flair. Natuursteen is extreem vorstbestendig door de van nature hoge dichtheid, natuursteen moet net als betontegels goed vlak gelegd worden om gemakkelijk over te lopen. 

Beton
Betonen tegels fasineren door de eindeloze hoeveelheid mogelijkheden die je hebt. De groote diversiteit in formaten, verschillende oppervlakken en verbanden geven je de mogelijkheid om precies dat genen te creeëren wat jij zoekt. Betontegels zijn eenvoudig in onderhoud zijn extreem goed bestand tegen hoge belastingen en daardoor slijtvast. 

Keramische tegels op het terras

Keramiek 
Keramische tegels zijn natuurlijk bekend als als wand en vloerbekleding binnenshuis, maar de tegels kunnen ook buiten toegepast worden. Door de extreem harde bovenlaag kan vuil en vocht slecht doordringen in de tegel, zo hou je dus de uitstraling van de tegel vast. Het leggen van keramische tegels kan het beste door de vakman gebeuren, de fundering onder de tegels is een precisie werkje om te voorkomen dat tegels in de winter breken door het uitzetten van vocht onder de tegels. 

Straat(bak)steen 
Gebakken of betonnen klinkers op het terras geven een nostalgische rustieke uitstraling. Klinkers zijn vooral op kleine terrassen een goed alternatief voor de grootformaattegels. Ook de verwerking van klinkers is relatief eenvoudig en door de robuustheid is onderhoud eenvoudig. Desondanks kan tussen de vele voegen mos en onkruid groeien. Straatbakstenen laten zich ook goed combineren met andere materialen en zijn duurzaam. 

Composiet (wpc)
Wood plastic composites (wpc) bestaat voor 70% uit hout en 30% uit kunststof. Het ziet eruit als echt hout en heeft als voordeel dat het uv en weerstbestendig is. Bovendien is dit materiaal goed bestand tegen vocht, en voelt het fijn aan op de blote voeten omdat het niet scheurt of splintert en uitglijden voorkomt. Door de weersbestendigheid en duurzaamheid zal je jarenlang plezier hebben van dit terras. Bijkomend voordeel is dat dit materiaal gemakkelijk is te verwerken. 

Houten vlonder aanleggen

Hout
Een terras van echt hout straalt warmte en natuur uit. tijdens warme dagen voelt hout prettig aan onder de voeten omdat dit tot tegenstelling van andere materialen niet heel erg opwarmt. Nadeel van hout is de kans op gladheid bij nat weer, en ook is hout niet vormvast. Exotische houtsoorten zoals bankirai zijn duurzamer dan inheemse soorten en vragen dus minder onderhoud. 

Heb je al een keuze gemaakt?

Start dan hier met het schetsen van je terras in de tuin en koppel jou gekozen product aan je ontwerp.